Pepparkakshus

När jag ändå gjorde pepparkakor blev det ett litet hus också!
R Eriksson

Lucia

Tidigare brukade jag inte baka lussekatter själv, jag vet faktiskt inte varför, jag älskar verkligen det.
Men detta året skulle jag såklart baka sådana, baktokig som jag är.
Men jag tycker alltid att bullarna lätt blir så torra, men då fick jag en hemskt bra recept av min kära vän Emelie som även bakade lussekatterna och bidrog med fina bilder som jag tänkte dela med mig av.
Med detta receptet får man en fin smidig deg och underbart saftiga och goda bullar.
Jag bakade mina för några veckor sedan och har förvarat några i frysen, nu på morgonen blev det lussekatt till frukost, och tänka sig, de var fortfarande saftiga efter upptining. det gillar jag!
Emelies lussebullar
ca 35 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella lätt
2 påsar saffran, (1 g)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
Pärlsocker
Gör såhär:
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt  kesella , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 bollar. Lägg dem på smorda plåtar, klipp bullarna och strö lite pärlsocker över dem. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 8 min.
Och jag gjorde mina i den klassiska formen
Hoppas alla får en fin Lucia-dag.
R Eriksson

Pepparkakor i alla former

I år tog jag mig ann och gjorde min egen pepparkaksdeg, första gången, och jag kan ju säga att det inte var den sista! kommer nog aldrig köpa färdig deg mer.
Den hemmagjorda degen var så mycket godare, och även när kakorna var gräddade då! :D
Så mycket smak, och inte alls svårt.
har du inte testat tycker jag absolut att du ska testa!
Pepparkaksdeg
ca 140 kakor

2½ dl farinsocker
¾ dl ljus sirap
¾ dl vatten
150 g rumsvarmt smör
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1½ tsk bikarbonat
7-8 dl vetemjöl

Häll farinsocker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp blandningen.
Blanda smör och kryddor. Lägg ner smöret i kastrullen och låt smälta.
Låt sedan blandningen svalna utan att röra om.
Blanda bikarbonat med 6 dl vetemjöl.
Rör ner i sirapsblandningen och blanda till en slät deg.
Tillsätt mer mjöl efter behov.
Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.
Sätt ugnen på 175 grader
Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk.
Kavla ut degen tunt. Stansa ut kakor med pepparkaksformar.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter
Låt dem sedan svalna på ett galler
Om du önskar, garnera med kristyr och strössel.




R Eriksson

3:e advent

R Eriksson

RSS 2.0