Pepparkakor i alla former

I år tog jag mig ann och gjorde min egen pepparkaksdeg, första gången, och jag kan ju säga att det inte var den sista! kommer nog aldrig köpa färdig deg mer.
Den hemmagjorda degen var så mycket godare, och även när kakorna var gräddade då! :D
Så mycket smak, och inte alls svårt.
har du inte testat tycker jag absolut att du ska testa!
Pepparkaksdeg
ca 140 kakor

2½ dl farinsocker
¾ dl ljus sirap
¾ dl vatten
150 g rumsvarmt smör
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1½ tsk bikarbonat
7-8 dl vetemjöl

Häll farinsocker, sirap och vatten i en kastrull och koka upp blandningen.
Blanda smör och kryddor. Lägg ner smöret i kastrullen och låt smälta.
Låt sedan blandningen svalna utan att röra om.
Blanda bikarbonat med 6 dl vetemjöl.
Rör ner i sirapsblandningen och blanda till en slät deg.
Tillsätt mer mjöl efter behov.
Täck degen med plastfolie och låt stå kallt i några timmar, helst till nästa dag.
Sätt ugnen på 175 grader
Ta upp degen och knåda den smidig på en mjölad arbetsbänk.
Kavla ut degen tunt. Stansa ut kakor med pepparkaksformar.
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper
Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter
Låt dem sedan svalna på ett galler
Om du önskar, garnera med kristyr och strössel.




R Eriksson

Kommentarer
Postat av: Tommy

Vad goda de såg ut dina pepparkakor, kan jag få några?

2010-12-12 @ 19:47:48
URL: http://henrydoe.blogg.se/
Postat av: Anonym

Mmm så goda de ser ut :)

2010-12-13 @ 06:21:01
Postat av: m

Gilla:)

2010-12-13 @ 12:20:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0