Det närmar sig jul...

Nu är det fullt upp på jobbet, julborden har satt igång.
Det blir långa dagar vilket leder till att jag varken orkar eller ha tid att baka efter jobbet.
Men nu är det helg! Och så passar jag såklart på att baka, jag älskar det!
Dagens bak har gått både bra och dåligt, Lussebullarna blev underbara, såsom kolan men ack vad min chokladtryffel ville skära sig, då blir jag icke glad må jag säga!
Idag tänkte jag bjuda på kolan som var supergod.
ca 40 bitar
100g smör
1½ dl strösocker
1½ dl ljus sirap
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser förutom vaniljsocker i en kastrull.
Koka upp och låt sedan sjuda på medelstark värme till 125 grader.
Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker.
Häll upp kolasmeten i en passande form som är klädd i bakplåtspapper, låt stelna
Klipp eller skär kolan i små munsbitar.
Vira in i smörpapper eller cellofan eller servera i en fin skål.
Mycket passande till jul!
R Eriksson

ballerinapops

ballerinapops är supergott och inte minst superenkelt.
1 pkt ballerina (valfri sort)
ca 80 g phiadelphiaost
Mixa kakorna till smulor blanda med phiadelphia.
rulla degen till bollar, tryck ner en pinne i varje boll.
Ställ i kylen en stund, doppa sedan bollen i choklad.
ha den som den är eller ta något gott strössel på.
låt stå i kylen tills chokladen stelnat.
Nu kan du njuta av denna underbara kaka.
R Eriksson

Glass I Stora Lass

Jag som ÄLSKAR Ben & Jerry´s "half baked" ville såklart prova detta själv!
för er som inte ätit denna underbara glass så innehåller den chokladglass med browniebitar och coockiedeg.
UNDERBART!
Jag började med att göra en chokladglass-smet. Receptet på denna:
125g mörk choklad
½ vaniljsocker
2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk
6 äggulor
1½ dl strösocker
- Hacka chokladen
-Skrapa ur fröna från vaniljstången.
Koka upp grädde,mjölk med vaniljen. ta bort från plattan och låt dra i 15 minuter.
Vispa äggulorna och socker.
Slå gräddblandningen över ägg/sockerblandningen, blanda väl.
häll tillbaka smeten i grytan och värm upp till 85 grader. Smeten får absolut inte koka, då spricker den.
Häll glass-smeten över chokladen, rör om tills all choklad smält.
Kyl ner glassmassan snabbt i ett is-vattenbad, rör om då och då.
Låt smeten stå i kylen över natten.
Dag 2: nu kan du antingen köra glassen i glassmaskin eller manuellt.
manuellt: ställ smeten i frysen, rör om en gång var 20:e minut tills glassen är frusen.
I denna hade jag brownie i, receptet på denna hittar du här: Brownie

Jag använde cookiedeg som jag hade i frysen, recept på det hittar du här: Chokladcookies
Nästa gång jag gör det tänker jag göra en ljus cookiedeg, du gör precis som du vill!
När glassen nästan är helt frusen blandar du i småbitar av brownie och degbitar.
NU kan du njuta av en fantastisk glass.

R Eriksson



Muscovadotryffel

Chokladtryffel förknippas oftast med julen...
Och nu är det faktiskt snart ju och jag startar upp med lite tryffelbak.
Tryfflar är hemskt lätta att göra och man kan göra så mycket olika smaker och former.
Här kommer en muscovadofryffel, eftersom muscovado är mitt favoritsocker just nu.
ca 20 st.
175 g mörk choklad (60-70% kakaohalt)
1 dl vispgrädde
¾ dl mörkt muscovadosocker
2 msk smör
Hack chokladen fint och lägg i en bunke.
Koka upp grädde, socker och smör.
Häll över chokladen och låt stå några minuter utan att röra.
Blanda sedan försiktigt tills all choklad har smällt.
Häll den i en form klädd med bakplåtspapper
Låt tryffelkrämen svalna helt i rumstemperatur
Ställ sedan in den i kylen och låt stelna
Skär tryffelmassan i bitar och vänd dem i kakao.
För bästa resultat när du ska skära tryffeln är att ha varmt rinnande vatten på så du kan skölja och värma upp kniven mellan gångerna du skär, tänk bara på att torka av vattnet från kniven innan du skär.
R Eriksson

Halloween

Förra helgen var det lite halloweenfirande.
jag fixade lite småkakor för trevlighetens skull... =)
Det blev mini-mini-muffins choklad med chokladmousse på.
Det blev även ballerina-cakeballs, doppade i choklad med orange/brunt strössel .
söta marängspöken och sist..... mohahha
.... räliga fingrar!!
R Eriksson

cheesecake med oreo´sbotten.

Fantasi fantasi...
M blev sugen på cheesecake, (inte så ovanligt nuförtiden) Som ni kanske märker blir det mycket cheesecake här på bloggen med. =)
Jag ville skoja till det lite och testade gör en vanlig cheesecake men istället för digestivekex använde jag oreo´s som jag mixade till smulor och blandade med smält smör precis som vanligt.
Och detta blev som ni säkert förstår hur gott som helst!
Eftersom jag gillar bottnen nästan lika mycket som fyllningen använde jag 2 paket kex och sen får ni testa er fram med smöret tills det blir rätt konsistens. baka av bottnen i ca 10 minuter på 175 grader, låt svalna.
Själva receptet på "cheesen" kommer från boken två systrars söta skriven av Lisa Eisenman och Monica Eisenman.
Då har vi till en springform:
800 g creme cheese (phiadelphia)
2½ dl strösocker
2 msk vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
4 ägg
Gör såhär:
Rör ihop phiadelphia och socker
blanda i vetemjöl, vaniljsocker och salt.
Vispa till en slät smet.
Tillsätt ett ägg i taget och rör om ordentligt.
Häll fyllningen i formen med den avsvalna  bottnen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme på 175 grader.
Kakan kan kännas lite lös när den tas ut, men den stannar till när den står i kylen.
Ska stå i kylen över natten för godast resultat!
Lycka till!
R Eriksson

RSS 2.0