Bra att tänka på vid bak...
Ägg, visste du att det fanns olika storlekar??
Tidigare visste jag inte men nu vet jag att det finns S, M och L ägg.
Jag använder alltid L ägg, stora fina ägg.

vilken storlek äggen är står på etiketten. Ofta vi "viktklass"
R Eriksson
macaroons
Här hittade jag ett annat recept på macaroons, i detta kokar man ingen sockerlag som i mitt andra recept, utan vispar bara maräng på äggvita och socker och tillsätter mald mandel och florsocker. Lite enklare att göra på det sättet.
Ξ
-100 gram skållade mandlar (mal gärna lite extra)
-110 gram äggvita (ca 3 äggvitor) som har stått framme i rumstemperatur ett dygn, täckt med plastfolie
-200 gram florsocker
-4-5 matskedar socker
-Ev. smaksättning t.ex. en tesked vaniljsocker
1. Finmal den skållade mandeln i en mixer. Sila mandeln så att de stora bitarna försvinner. Blanda med florsockret och kör gärna alltihop en extra gång i mixern.
2. I en större skål, vispa äggvitan med elvisp. När äggvitan börjar skumma,tillsätt sockret en matsked i taget. Fortsätt vispa tills marängen är tjock, fast och glansig.
3. Häll försiktigt i mandelblandningen i marängen och rör med en slickepott. Smeten ska inte vara för hård och inte för lös. Om du vill prova om smeten har bra konsistens, klicka ut lite på ett bakplåtspapper. Klicken ska sjunka ut och få en slät yta, är den toppig så rör lite till i smeten.
4. Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på ett bakplåtspapper. Låt dem vila minst en timme på plåten, så att de bildar ett "skinn" på ytan. Känn försiktigt på ytan för att se att de inte är kladdiga.
5. Värm ugnen till 150°C. Grädda ca 10 minuter. Låt svalna och fyll sedan med valfri fyllning.
Ξ
Denna gången gjorde jag dem lite mindre vilket jag har förstått att dom ska vara!
dom blev jättefina och goda!
Magnus blev glad i alla fall! ♥
Ξ
R Eriksson
Ny design!
Äntligen har jag kommit till skott och ändrat min header.
Det krävdes nog en lite kommentar från en läsare.
Så jag får väl tacka Siri för det! =)
jag blev nöjd, vad tycker ni?
R Eriksson
Schweizernötkaka
Nu Emma, nu har jag bakat din kaka!
Den var gooood!
♥
2 dl socker
2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
100 g malen mandel
50 g smör
Glasyr:
100 g marabou schweizernöt
25 g smör
3 msk mjölk
100 g grovt hackad mjölkchoklad
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölet, smöret, den malda mandeln och den hackade chokladen.
Häll smeten i en smord och bröad form med lösavtag botten
Grädda kakan i 175 grader i ca 25 minuter.
Smält samman ingredienserna till glasyren på svag värme.
Häll den på den avsvalnade kakan.
Njut gärna med grädde eller glass till.
Supergott och superenkelt!
R Eriksson
pecannöts brownie
Brownie
120g Smör
120g mörk choklad
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
100g grovt hackad mjölkchoklad
Ξ
Smält smör och den mörka chokladen på svag värme i kastrull eller vattenbad
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt-
Blanda mjöl, kakao och salt i en separat skål.
Häll mjölblandningen i ägg/sockerblandningen och vispa väl,
Tillsätt den smälta chokladen/smöret vispa vispa
och nu till sist, den grovhackade mjölkchokladen.
Smörj en form som är ca 20 X 30 cm
baka av din brownie i 175 grader i ca 20 minuter

Kola gjort på kondencerad mjölk
1 burk sötad kondencerad mjölk
koka mjölken i burken i en stor gryta.
Burken måste vara täckt med vatten hela tiden,
koktid ca 3½ timme
150 g pecannötter
När mjölken har kokat i ca 3½ timme, öppna upp burken och där hittar du en smarrig kola
Rör i nötterna och bred på kakan medan kakan är ljummen
låt stå och svalna helt i kylen.

MUMS!
"Den godaste kakan jag någonsin ätit"
inget illa betyg!
Testa testa!
R Eriksson
Cheesecake med hallongelé
½ pkt digestive
80 g rumsvarmt smör
½ dl socker
1/4 dl ljust muscovadosocker
250 g phiadelphia
1 dl socker
2 ägg
1,5 msk vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
citronzest från ½ citron
Botten (lager 1)
mixa digestivekexen till fina smulor.
rör ihop kexen med smöret och sockret.
tryck ut massan i en springform baka av på 175 grader i 5-10 minuter
låt svalna.
fyllning (lager 2)
Blanda phiadelphia och socker, vaniljpulver, citronzest.
Tillsätt 1 ägg i taget och tillsätt till sist mjölet och blanda allt till en jämn smet.
Häll upp smeten i formen, grädda kakan på 175 grader i ca 20 minuter, tills kakan satt sig.
Låt svalna.
fyllning (lager 3)
5 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker
2 msk florsocker
vispa creme fraichen hård och bred på den kalla kakan.
med slät yta.
Gelé
250 gram frysta hallon
2,5 dl gelésocker
Värm upp de frysta hallonen på spisen i en kastrull.
Mixa bären när de är mjuka, sila och mät upp så du får ca 2.5 dl puré.
saknas det lite puré kan du fylla upp med lite lite vatten.
Häll tillbaka purén i grytan och koka upp med gelésockret.
Låt svalna en aningen, häll gelét på kakan och låt stå i kylen tills det har stelnat!
Nu kan du avnjuta en fantastiskt god cheesecake.

Lycka till
R Eriksson
SÖNDAG!
Idag har jag varit ledig och det har varit så skönt!
idag har jag bakat så kallade "fiskarkakor" Receptet hittade jag i den nya tidningen jag köpte förra veckan "Hembakat" jag älskar tidningen och bröden!
recept kommer inom snar framtid! ;)

himmelskt goda!
nygräddade med nutella, smaskens!
Ξ
Idag har jag även bakat cheesecake, och det om något är ju himmelskt!
det blev vaniljcheesecake med hallongelé
♥
R Eriksson
Engelska scones
Åh, idag har jag bakat världens godaste scones! MUMS!!
Detta recept måste ni bara testa!!
Ξ
Detta recept blir 6 scones
Ξ
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
50 gram rumsvarmt smör eller margarin
2 dl grädde
2 msk grädde till pensling
-
1. Sätt ugnen på 225 grader. nyp ihop de torra ingredienserna
med smöret.
-
2. Tillsätt grädden och knåda till en smidig deg.
-
3. Platta ut degen till en 2 cm tjock platta.
ta ut 6 rundlar med hjälp av ett glas eller dylikt.
-
4. Lägg på en plåt med bakplåts-papper. Pensla med grädde.
-
5. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Ξ
Tadaaa! färdigt!
och som med vanliga scones är dessa godast att äta direkt!


En fredag morgon med underbart goda nybakade scones är inte fel!
trevlig helg!
R Eriksson
Skurna kakor med chokladchips
ca 12-18 bitar
-
225 gram rumsvarmt smör
2 ½ dl Farinsocker
1 tsk vaniljextrakt
5 dl vetemjöl
200 gram chokladcips eller
hackade bitar av mörk
choklad eller mjölkchoklad
≡
Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en mindre långpanna, ca 38 x 25 cm
Vispa smör och farinsocker vitt och pösigt med elvisp eller dyligt.
Vispa i vaniljen och rör ner mjölet och chokladen.
Tryck ut degen i formen och grädda kakan i 20-25 min tills kanterna är lite krispiga.
Låt den svalna innan den skärs upp i rutor.
≡
En fantastiskt god kaka, och hur enkel som helst att göra.
DU borde prova själv!!
lycka till!

R Eriksson
Chokladcookies med vit choklad och mandel
Ca 24 st
---
200 g rumsvarmt smör eller margarin
1,5 dl strösocker
1 dl muscovadosocker
2 dl havregryn
2½ dl vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 dl hackad mandel
100 gram vit choklad
100 gram mörk choklad
↔
Gör såhär:
1. sätt ugnen på 175 grader. rör smör och socker pösigt
2. blanda havregryn, mjöl, kakao, bakpulver och salt.
tillsätt det till smörblandningen och rör om
3. tillsätt grovt hackad mandel och hackad choklad
4. Forma bollar av smeten och lägg dem glest på plåtar
med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Lycka
till!

R Eriksson
Hembakat
Köpte idag en nyutkommen tidning.
namnet var "hembakat" Detta var en mycket trevlig tidning.
Mycket recept och inspiration!
värd att köpa om man är intresserad.
R Eriksson
Macaroons, recept+litet tips!
Här är det recept jag själv har som grundrecept. Jag tycker det funkar utmärkt, dock håller jag på att trixa lite med hur jag ska färga macaroonsen för att få en så bra färg som möjligt utan att förstöra konsistensen på smeten.
Jag använder geléfärger eftersom vanliga flytande färger får för mjuk konsistens, när jag tex. färgar sugarpaste m.m men jag har även märkt att geléfärgen lätt gör min macaroonsmet för lös, då har jag provat att lägga geléfärgen i sockerlagen. då blir den såsom sockerlagen tjock och gör inte så att smeten blir för lös.
så det är ett litet tips om nu har problem med att smeten blir för lös av färgen
♥
ca 40-50 Macarooner
Macaroons
150g fint, fint malen mandel
150g florsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag
Karamellfärg
Gör så här
Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader på en godistermometer. ,
häll sockerlagen i marängsmeten Under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60g äggvita i mandel och florsockerblandningen.
Tillsätt nu valfri färg eller ingen färg alls i mandelblandningen. Vänd i den italienska marängen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan.
Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Grädda macaroonerna i mitten av ugnen i 150 grader, ca 8-12 min.
♥
(mina macaroons jag hade med mig till Skåne blev mycket omtyckta! tur va?)
R Eriksson